Feminint Initiativ

En blogg utan ambitioner, av en kvinna med stora ambitioner.

Kamprad betalar

Publicerad 2013-08-23 22:26:48 i Allmänt

I Ljungby har man under tre års tid sökt om pengar för en maskin som ska upptäcka cancer i urinblåsan, utan framgång.
  Nu har dem dock sin maskin, men det  är inte landstinget som betalat de 300 000 kronorna som krävdes, utan det är Ingvar Kamprad.
  Ljungby lasarett tröttnade på att landstinget inte ville lägga ut pengarna som krävdes, så de kontaktade Kamprad och han ställde upp. Det kan man ju tänka på nästa gång man klagar så mycket på att han smiter undan skatten i Sverige, som uppebarligen inte gör den nytta det bör ändå.

En dag i bilder

Publicerad 2013-08-22 11:36:59 i de moi

 
 
Streetart på Vårväderstorget
 
 
 
Secondhand, vännplatsen i Torslanda. Stort med bra priser.
 
 
 
 
Dagens avslutning blev en fiskssoppa.
 
 
 

Alzheimers och koppar

Publicerad 2013-08-21 00:18:00 i Vetenskapen

Idag har man kunnat läsa i tidningar om hur en förhöjd kopparhalt i blodet kan kopplas till Alzheimers.
Man har gjort denna undersökning på 79 sjuka personer med Alzheimers demens(medelålder 74år), och 76 friska(medelålder 70år). Kopparhalten hos de sjuka patienterna visade skilja sig markant mot de friska.
Forskargruppen tror att koppar kan ha en roll i den nedbrytande processen vid Alzheimers demens. Dessutom kan mätningar av koppar vara en markör för Alzheimers.
 
Ännu en intressant upptäckt som förhoppningsvis kan leda till något ännu mer konkret. Det var relativt liten försöksgrupp, men jag antar att studierna kommer att fortsätta och kanske också görs detta till någon typ av rutinkontroll för denna typ av sjukdom.
 
Koppar är viktigt för en människokropp, vi behöver det och får i oss det via maten vi äter, och det finns faktiskt i nästan all typ av mat. Extra mycket finns i till exempel lever och nötter. Vi får även i oss det via dricksvatten, och halten varierar där och är beroende av flera faktorer.
 
 

Eget

Publicerad 2013-08-20 23:31:47 i de moi

När jag har tid över så gillar jag att sy, måla och skriva. När jag syr föredrar jag att sy kläder. Jag såg det tidigt som ett intresse i grundskolan när man började med syslöjden, och sydde min första klänning i sexan. Jag syr fortfarande gärna klänningar, eftersom det är mitt favoritplagg. Jag planerar här näst att införskaffa mig lite äldre mönster så att jag kan sy mina egna vintageklänningar.
 
Blusen och kjolen är plagg jag designat och sytt.
 

Det är även praktiskt och mycket använbart att kuna grunderna i sömnad. Du vet aldrig när du behöver laga ett trasigt plagg, för att inte uppmuntra till slit-och slängkulturen.
 
 

Förortslägenhet

Publicerad 2013-08-20 12:29:41 i Allmänt

Bara för att man bor i hyreslägenhet i förorten, behöver man inte bo fult. Vi har gjort väldiga framsteg med vår stora lägenhet sen fick fick den.
Vi fick nya tapeter i vardagsrummet, från blå till vita, bara det förändrade hela lägenhetens intryck. Sen målade vi själva de gårspräckliga väggarna i hallarna vita. Förstår inte varför de billiga tapeterna och golven som hyrevärdar lägger in måste vara de fulaste dem kan hitta?
 
Mitt bästa loppisfynd, en sekretär för 50 kr.
 
 Skrivmaskinen hittade jag hos en antikhandlare på Hisingen. Det går att skriva på den, men det är ganska högljutt. 
 
 Ljusstakarna är från Åhlens, och krukorna från Granit. 
 

Göteborg

Publicerad 2013-08-19 18:36:00 i Allmänt

En dag i staden för att inspireras av höstmode, både vad det gäller kläder och inredning. Jag är inte överförtjust i Göteborgs shopping, eftersom den är ganska fattig. Åhlens city är dock ett säkert kort, som har ett urval av lite olika märken. Mycket snyggt som väntar inför höst och vinter.
 
Secondhand. Hittade tre kläningar jag gärna hade tagit med hem, men sparar det till senare tillfälle.
 
 Utanför Grönbergs Interiör. Fransk drömbutik.
 
 Café Husaren i Haga. Där kan man köpa sig en gigantisk kanelbulle om man nu är sugen på det.
 
Ett loppisfynd från Västerbotten. En gul väska i skinn, 10 kr.
 
 
 
 

Vandring

Publicerad 2013-08-18 20:56:00 i de moi

Tre timmar i sandsjöbacka längs vandringsspåret gör både kroppen och själen glad.
Jag passade på att gå in mina nya vandringskängor, ramlade två gånger, halkade tre. Det var blött och dåligt skyltat, men annars en bra tur.
 
 
 
 
 
 
 
 

Surdegsbröd

Publicerad 2013-08-18 12:02:00 i Mat

Nu när hösten står runt hörnet så vill man ju gärna sätta igång med trevliga inomhusaktiviteter.
Jag fick en annorlunda avskedspresent på jobbet av en arbetskollega, nämligen två surdegsgrunder.
 
 
Det kan tydligen vara lite problematiskt att starta upp grunderna, men nu slipper jag tänka på det att kan gå direkt å själva bakandet.
En sånhär grund ska förvaras i kylskået och matas ungefär en gång i veckan. Då häller man av det mesta av det som finns i burken(behåll 1 dl), och matar på med nytt vatten och mjöl.
 
 
Dag 1
Innan du ska gå och lägga dig tar du 1 dl av surdegsgrunden, 3 dl ljummet vatten och 3 dl mjöl. Jag gjorde en deg på råg, därför tog jag sådant mjöl. Gör man en vetedeg, tar man vetemjöl.
Sen blandar du, täcker med plast, låter stå i ett mysigt hörn, och går och lägger dig.
 
 
Dag 2
Arla morgon!
Nu har det förhoppningsvis jäst. Från att ha varit en seg leraktig klump, har det nu blivit en ganska lös, lite ölluktande blandning.
 
Då ska det i 4 dl vatten, 7½ dl vetemjöl, 5 dl rågsikt och 1 msk salt.
En bakmaskin skulle nog göra detta jobbet bäst, men jag använde mig av elvisp. Jobba degen i ca 10 min.
 
 
Byta skål till en mer rymlig om man känner att det behövs. Blanda sedan i nötter och torkad frukt, behövs inte, men det är väldigt gott. Valfri mängd. Jag tog 2 dl av blandad sort.
 
 
Nu är degen färdig för att jäsa till dubbel storlek. Täck med plast och handduk. Ställ i det mysiga, varma hörnet igen. Räkna med 4-5 timmar.
 
 
Färdigjäst och fin. Den är något kladdig, så på med mjöl på bordet, dela degen i två delar. Platta ut degen något, och vik in hörnen mot mitten och forma till två runda limpor.
 
 
Låt dem nu åter jäsa i ca 1-2 timmar under duk. Snitta sedan.
Ugnen ska till en början vara på 275 grader. I botten har du en plåt där du slänger in några isbitar samtidigt som du ställer in brödet. Därefter sänker di till 250 grader, och efter 15 min sänker du till 200 grader. Tydligen är det bra att lufta ugnen var 5e minut, men det struntade faktiskt jag i.
 
 
Två fina limpor, färdiga att avnjutas.

Pressa blommor

Publicerad 2013-08-17 19:02:00 i Kreativt

Hittade ett undebart sätt att göra fina tavlor av pressade blommor. Ska prova detta med några av mina sommarblommor som står på balkongen, då kan vi njuta av dem året runt <3
 
 
 
En liten sommarflicka luktar på blommorna
 

Kikärter

Publicerad 2013-08-17 11:44:00 i Mat

Nu ska jag dela med mig av ett gott recept där innehållet till större delen består av kikärter.
Kikärtan är mycket nyttig, den innehåller mycket kostfiber, proteiner och mineraler. Vilket även gör den till ett utmärkt substitut för kött. Dessutom blir man väldigt mätt av den.
 
 
Hacka lök i några bitar
 
 Ett lagom gäng kikärter, för att optimera det ekonomiska i denna rätt; köp torkade och koka själv
 
 Koka nån deciliter röda linser till det att en gröt bildas. Hacka ner ett gäng vitlöksklyftor, och din valfria färska krydda, jag gillar koriander och tycker det "gifter" sig fint i denna lilla kikärtsröra. Salt på det! Sen mixa, mixa, mixa med stavmixer eller matberedare. 
 
 
Det blir gott att ha på en smörgås, göra biffar av, eller ha som tillbehör till valfri maträtt. Möjlighteterna är oändliga...
 

Birds

Publicerad 2013-08-16 18:01:52 i de moi

och en katt
 
 
 
 
 
 
 
 
När man har arbetat hårt ett helt år tar det några dagar att förstå att man faktiskt är ledig.
Man märker av efter några dagar att man börjar känna marken under fötterna, njuter av att sova, och att man kan sitta still i en timme utan att vara stressad.
 
Ikväll ska jag göra hummus och kanske starta upp någon grund för en tavla.

Drosophila

Publicerad 2013-08-16 11:15:00 i Allmänt

Denna tiden på året ser vi dem ofta i köket, bananflugorna, som tillhör släkten Drosophila.
Drosophila melanogaster används som modellorganism och är myckte viktig för forskning inom bl a molekylärbiologi.
 
Hela flugans genom sekvenserades 2001 och innehåller ca 14 000 gener (människan har ca 21 000). De flesta generna har vi faktiskt gemensamt med denna lilla fluga, det kan man tänka på nästa gång man ser den i köket.
 
En liten fluga från mitt kök.
 
 

Trots deras fina insats i forskningen, så vill man ju inte ha dem i köket. 
Det bästa man kan göra är att hålla köket rent, ingen disk, inga gamla sopor och maten ska vara i kylskåptet, även frukt och grönt. Städa kakel och bänkar noga, gärna med diskborste. Byt diskborste och disktrasa ofta. Det är säkra bakteriespridare om inte annat.
Jag brukar även ta en sprayflaska med mycket diskmedel och lite vatten, så kan man spraya alla ytor och kakel med detta. Sitter dem på kaklet så är det bara spraya på så går dem en säker död till möta.
 
 
 

Hjärtceller

Publicerad 2013-08-15 22:40:00 i Vetenskapen

Man har nu lyckats förvandla skinnceller från en människa, till hjärtceller, och bygga ett litet hjärta av dem. Detta har man gjort genom att manipulera dem till stamceller och sedan vidare till hjärtceller.
Man har av dessa celler sedan kunnat bygga ett hjärta, genom att ta ett mushjärta, ta av dess egna celler, och låtit de egenodlade hjärtcellerna från människan växa på strukturen från mushjärtat. Hjärtat började slå. (En mycket kortfattad beskrivning av hela projektet).
 
Detta hjälper oss att förstå hjärtats utveckling, vilket är viktigt för framtida hjärtforskningen, men också minst lika viktig för den mycket aktuella forskningen inom att konstruera organ.
 
Det var Lei Yang(med kollegor)på Pittsburgs universitet som lyckades med detta.
 
Bild från en lab i Deveolopmental Biology. Musfoster.
 
 
 
Tips att lära sig amniosyror och deras struktur. Rita dem, om och om igen.
 

LCHF-debatten

Publicerad 2013-08-13 17:35:00 i Mat

Folk har under en längre tid hyllat LCHF fram och tillbaka och påstår att man blir både frisk och smal genom dieten som framfrallt består av fett och protein (gärna i form av animaliskt sådant).
Under senaste veckorna har man kunnat läsa om hur denna diet fått kritik av läkare, vilket tydligen chokerat och upprört stackars människor som livnärt sig på fett och kött de senaste åren. För mig är det ingen nyhet att man inte ska äta för mycket kött och fett, men balanserad kost är det inte tal om här, utan nu är det antigen eller! Du äter kött, grädde och smör, eller så äter du socker, läsk och chips, något mittemellan finns inte!
 
Jag vill inte säga vad som är rätt och fel. Jag tycker att suntförnuft är varje människas ansvar, så allas dieter är upp till var och en att klara av.
Det jag skulle vilja ta upp är två saker, och det är läkararnas roll i denna debatt, och klimatfrågan!
 
1. Läkare är inte experter i allt. De har faktiskt ganska få högskolepoäng i näringslära under sin utblidning.
2. Varför tas inte klimatfrågan upp? Ett annars ganska aktuellt ämne just nu, och kött är inte direkt det bästa man kan stoppa i sig om man vill vara klimatsmart.
 
 
Och så bara en liten uppmaning. Säg aldrig nej till frukt och grönsaker. Om en diet utesluter sådant, så kan du utesluta dieten.

Sommar

Publicerad 2013-08-12 19:51:32 i Allmänt

 
Dagens Sommarpratare i P1 var Kerstin Meyer, en berömd svensk operasångerska. Jag har lyssnat på programmet hela sommaren, men Kerstin gav ett riktigt trevligt program som jag skulle vilja rekommendera till dagdrömmaren. Hon har rest världen över i sin karriär, det gav en riktigt drömsk känsla. Jag kan ju inte riktigt bestämma mig om jag ska bli en sån, alltså en paris-världsvan-pennkjols-kvinna, eller en bondmora i i ett stort trähus på landet med familjen.
 
I sommar har också Roger Stjernhult undervisat i vett och etikett i P4. Jag blev lite förvånad när jag hörde honom första gången, trodde inte det var något man frivilligt tog fasta på längre i Sverige. Men till min stora förtjusning så verkade han vara populär och fick många frågor i ämnet.
 
 
 
Det ryktas om att hösten snart är här, och jag längtar. Men först får sommaren ge sina sista blommor och solstrålar. Kulturkalaset nalkas i Göteborg, och det skulle vara trevligt om vi slapp regn under den perioden.
 

Sista dagen

Publicerad 2013-08-12 12:32:35 i Allmänt

Nu är det sista timmarna innan jag får lite semester.
Jag har jobbat sju veckor på arlas laboratorie i Göteborg. Det har varit sju snabba och roliga veckor. Ibland har det varit lite för lite att göra bara, men idag har jag för ovanlighetens skull väldigt många saker som jag ska hinna med, och det är roligt!

Jag har ansvar för mjölken här. Det innebär att jag hämtar prov varje timme i förpackning, för smak-och bakt.test. Gör också hållbarhetskontroller, föra in data, hämta tankar och silosar och lite annat blandat. Att hämta tankar är faktiskt bland det roligaste. Då får man upp och klättra och hämta grädde med skopor ur stora tankar. Silosarna tar vi ut med kanyler, det ska vara sterilt för att vi ska kunna kontrollera bakterieologiskt.
Arla i Göteborg är en estetiskt speciell plats, och jag önskar att jag hade haft möjlighet att fota mer här. Under åren har produktionen gått ner så mycket att väldigt många avdelningar ligger tomma. Vemodig och lite kuslig känsla.
I sommar har produktionen gått ner 30%, det är väldigt synd och jag vill passa på att slå ett slag för mjölken! Allt färre dricker mjölk, mjölken har fått lite dåligt rykte. Det är synd, för det är faktiskt en väldigt bra dryck med massor av hälsosamma nyttigheter. Vill du få i dig så mycket som möjligt av dom bör eko standard mjölk vara valet.Högt blodsocker

Publicerad 2013-08-12 06:37:00 i Vetenskapen

Jag brukar börja dagen med att läsa lite vetenskapsnyheter. Idag läste jag en artikel om att högt blodsocker(utan eller med diabetes)ökar risken att drabbas demenssjukdomar avsevärt. Det är redan tidigare bevisat att högt blodtryck gör det. Vi kommer inte undan, var hälsosam för ett långt och friskt liv.

Bioinformatics

Publicerad 2013-08-11 20:41:00 i de moi

"Bioinformatik är en tvärvetenskaplig disciplin där algoritmer för analys av biologiska (särskilt molekylärbiologi) data utvecklas."
- Wikipedia
 
Bioinformatiken är en kurs jag har kvar från i vårterminen, och jag sitter och läser ikväll. Det är roligt och intressant, men det finns saker jag hellre skulle göra ikväll, som att måla. Jag har flera idéer till tavlor som jag vill måla.
En plan jag hade i sommar var att åka ut till skärgården och måla, men jag har inte gjort det. Inte än, men snart har jag semster.
Planera mindre - leder mest till onödig stress. Kanske.På bilden syns Astrid, en av våra två underbara katter. 
 
 
 
 
 
 
 
 

First Post

Publicerad 2013-08-11 14:36:06 i Allmänt

 
Bilden visar ett musfoster, jag har själv färgat in delar av dess vävnad, vilket man kan se i utkanten av de växande lemmarna där en mörkare lila färg syns.

Jag utbildar mig till molekylärbiolog, sånt här gör jag på dagarna. Jag hoppas på en givande karriär inom någon typ av medicinsk forskning. Men än är det ett antal år kvar innan den drömmen ens är möjlig. Under tiden kommer jag har många järn i elden, och göra allt det som måste göras, och en bråkdel av det jag vill göra.


 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela