Feminint Initiativ

En blogg utan ambitioner, av en kvinna med stora ambitioner.

Cancer

Publicerad 2013-09-26 20:49:00 i Vetenskapen

Sitter och dricker te, skriver och försöker umgås lite med min lilla familj samtidigt.

Jag skriver om bröstcancer, och hur man utvecklar medicin för att kunna slå ut cancercellerna och inte påverka alla friska celler i kroppen. För det är faktiskt det största problemet med att bota cancer. Tyvärr är cancercellerna nästan exakt likadan som våra friska celler, därför är det svårt att "programmera" medicin till att hitta de här cellerna och slå ut dem. Därför mår man väldigt dåligt av cellgifter, alla celler i kroppen påverkas mer eller mindre, speciellt de som ganska snabbt delar sig och bildar nya celler, så våra hårceller tex. Därför tappar många håret av cellgifter.
 
De mediciner jag skriver om är specialiserade på att hitta specifika receptorer på cancercellerna så att det framförallt är dem som dör.
Våra celler utsätts hela tiden för massa signaler för att dem ska veta hur dem ska bete sig och vad dem ska göra. Det är ofta här som cencern flippar ut, slutar lyssna. Det finns signaler som når cellens yta, binder till receptorer och säger åt cellen att dela sig. Och den kan man blockera med medicinmolekyler!
 
Världens finaste paintbild! Alltså, den dumma cellen har många fler receptorer (inte alla cancerceller) för de här signalerna som säger att den ska dela sig. De röda små molkylerna sätter sig på receptorerna så att inga signaler kan komma fram till cellen.
 
Detta är mycket förenklat!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela