Feminint Initiativ

En blogg utan ambitioner, av en kvinna med stora ambitioner.

Höstkyla

Publicerad 2013-09-28 12:11:17 i de moi

Det är fint höstväder ute och vi funderar på om det är försent för att plocka svamp, jag vet faktiskt inte om svamp tål frost...
Jag har fösökt skriva lite på mitt arbete på morgonen. Jag har fått ihop en tredjedel ungefär, har fortfarande jättemycket jag vill ha med, men har fastnat lite för jag vet inte vilken nivå jag ska lägga det på.
Min handledare var noga med att poängtera att vi själva skulle välja hur djupt vi ville gå in på ämnet, men att det skulle ha en populär vetenskaplig ton. Jag känner mig jätteförvirrad där, för jag tycker att om jag ska skriva poulärvetenskapligt, då ska egentligen vilken vuxen människa som helst kunna förstå vad jag skriver, men om jag ska förklara saker på den nivån så blir det urlöjligt för mina kurskamrater att läsa det. Behöver jag liksom skriva "apoptosis(=programed cell death)", eller liknande... Som detta stycke tex:
 

The formation of dimers leads to activation of the intrinsic tyrosine kinase domain and subsequent phosphorylation on specific tyrosine residues, which serve as docking sites for a variety of molecules. Recruitment of these molecules leads to the activation of different downstream signaling cascades, including the MAPK proliferation pathway and/or the PI3K/Akt prosurvival pathway.

Jag antar att man inte förstår det om man inte kan lite om molekylärbiologi? Eller förstår man? Jag har jättesvårt att veta hur mycket andra vet, eller förstår. Och skulle jag behöva förklara det på ett sånt sätt att vem som helst skulle förstå, eller förklara vad allt är och så vidare så skulle det bli alldeles för detaljerat och ett jättearbete!

Jag tror jag får lämna det en stund och låta det sjunka in över en promenad.

 

Lite bilder från en fin och solig vecka

 

 

Franska cyrano i Linné

Tidig morgon på väg till skolan
Födelsedagsmiddag
Selma njuter av en mysstund
Ett litet fynd från förra helgen
Kronhusbodarna. Man bjöd på vackert pianospel
Cykelvägen
Hamnen och båten
Baskerväder
Höstmyssäng
 
<3
 

 

 

 

 

Cancer

Publicerad 2013-09-26 20:49:00 i Vetenskapen

Sitter och dricker te, skriver och försöker umgås lite med min lilla familj samtidigt.

Jag skriver om bröstcancer, och hur man utvecklar medicin för att kunna slå ut cancercellerna och inte påverka alla friska celler i kroppen. För det är faktiskt det största problemet med att bota cancer. Tyvärr är cancercellerna nästan exakt likadan som våra friska celler, därför är det svårt att "programmera" medicin till att hitta de här cellerna och slå ut dem. Därför mår man väldigt dåligt av cellgifter, alla celler i kroppen påverkas mer eller mindre, speciellt de som ganska snabbt delar sig och bildar nya celler, så våra hårceller tex. Därför tappar många håret av cellgifter.
 
De mediciner jag skriver om är specialiserade på att hitta specifika receptorer på cancercellerna så att det framförallt är dem som dör.
Våra celler utsätts hela tiden för massa signaler för att dem ska veta hur dem ska bete sig och vad dem ska göra. Det är ofta här som cencern flippar ut, slutar lyssna. Det finns signaler som når cellens yta, binder till receptorer och säger åt cellen att dela sig. Och den kan man blockera med medicinmolekyler!
 
Världens finaste paintbild! Alltså, den dumma cellen har många fler receptorer (inte alla cancerceller) för de här signalerna som säger att den ska dela sig. De röda små molkylerna sätter sig på receptorerna så att inga signaler kan komma fram till cellen.
 
Detta är mycket förenklat!
 

Cupcakes och vardag

Publicerad 2013-09-17 21:43:39 i de moi

 
 
Min Astrid har byggt ett bo
Jag var glad. Det var innan jag cyklade i storm och regn(tog ej efterbild).
Marsipanfåglar, som snart ska flyga ner i min mage.
Koppkaka
 
 
Jag ska berätta en rolig historia. Jag skulle ha med mig cupcakes till en vinkväll med vänner. När jag öppnar lådan så är det inte mina cupcakes, utan jag har tagit med mig en kikärtsröra som jag gjort, som ligger i en likadan burk! Det var roligt och tråkigt på samma gång.
 
Eftersom min senaste hobby är cykling har jag laddat ner appen "runkeeper". Väldigt rolig. Den håller reda på hur långt jag har tagit mig, kaloriförbrukning, hastighet osv. Idag har jag tex sammanlagt tagit mig 27 km. Detta trots att jag har förbannat ont i ländryggen efter att jag lyft några tunga lådor i helgen.
 
au revoir!
 
 
 

Cykla

Publicerad 2013-09-15 20:00:28 i de moi

Efter min första vecka med cykel har jag tagit mig ca 12,4 mil. Utöver mina ungerfärliga 2,2 mil till och från skolan, har jag försökt att anända cykeln till mitt enda transportmedel.
 
Cykling är ett utmärkt sätt att få vardagsmotion på. Du använder stora muskler, lår och rumpa, vilka kräver mycket energi. Jag har även märkt att man anänder sig av i stort sätt hela kroppen när man te x kämpar sig uppför backar och måste ta i med hela kroppen.
Man får även riktigt god konditionsträning, och man tar sig snabbt fram, ofta snabbare än kollektivtrafiken!
 
Min Mariella
 
 Broöppning! 
 

Tau protein

Publicerad 2013-09-13 10:15:21 i Vetenskapen

Nu ska jag försöka, så enkelt som möjligt, förklara hur TAU och microtubules har en bidragande försämring(eller till och med orsak) till alzheimers sjukdom.
 
Tau är ett protein som det finns ganska mycket av längs våra axoner. Tau har som funktion att stabilisera microtubuler, som är del av "cellernas skelett", där många motorprotein också färdas. De är alltså mycket viktiga för kommunikation mellan celler.
 
Jag har gjort en mycket förenklad bild (i paint!) där jag vill förklara hur det ser ut i en frisk och en sjuk person.
 
 
Överst ser man hu det ser ut längs en frisk persons axon. Där det röda ska föreställa microtubuler, och det blå ska föreställa proteinet Tau. Tau är viktigt för att visa var axonen kan förgrena sig, Där Tau finns, kan microtubuler "klippas sönder".
På andra bilden finns det mycket mer Tau, det är hos en sjuk person, där klipps det hej vilt. Tau släpper sedan, och det finns löst Tau. Här, som jag förstår det, kan det finnas två problem.
1. Tau klumpar ihop sig och blir aggregat.
2. Microtubulerna förlorar sin funktion som cellkomunikatörer.
 
Jag är intresserad av nr 2, och ska undersöka om detta är en andledning till att det är svårt att medicinera Alzheimers sjuka patienter.
 
(En mycket förenklad version)

Nystart

Publicerad 2013-09-05 20:14:55 i Allmänt

Nu när höstterminen börjat är det skönt att ta en liten nystart. Hösten tycker jag känns mer som "en början på något nytt" än vad det nya året gör, alltså 1 januari. Efter en ledig sommar kan man ta nya tag.
Jag går mitt sista år på universitetet ( förr några år), så det är bara köra på. Det är dessutom bara roliga kurser kvar: molekylärbiologi, genetik och examensarbete, vilket jag nästan varit lite nervös över sedan jag började läsa. I höst ska jag även börja cykla från och till skolan, det är över 2 mil fram och tillbaka, så jag tror det när jag ser det...
 
Men så saknar man ju sommaren lite också...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela